Kinderen met seksuele gedrags-problemen, vaak voortvloeiend uit seksueel misbruik

mini-college 16 sept. 2024 10.00 - 12.00 uur en casus learning 7 okt. 2024 10.00 - 12.00 uur

Inhoud

Hulpverleners worden geregeld geconfronteerd met kinderen en jongeren die opvallend seksueel gedrag vertonen. Soms gaat het vanzelf over maar soms is er ook sprake van een hardnekkig gedragspatroon wat moeilijk te beïnvloeden lijkt. Er is handelingsverlegenheid bij ouders en hulpverleners over hoe dit soort gedrag in te schatten en wanneer interventies nodig zijn. Zeker als er daarnaast ook sprake is van huiselijk geweld en andere gedragsproblemen.

In dit mini-college kijken we naar oorzaken en achtergronden. We verkennen we de gewone seksuele ontwikkeling en de kansen en bedreigingen en bespreken we wanneer iets problematisch is en hoe welke stappen aan de orde zijn als dat het geval is.

Trainer

Aafke Scharloo is orthopedagoog GZ- en klinisch psycholoog. Ze is zelfstandig gevestigd op het gebied van kinderen en volwassenen met ontwikkelingsproblemen, seksueel misbruik, mishandeling en trauma.
Naast diagnostiek en behandeling werkt ze aan complexe casuïstiek op dit gebied door het hele land zowel via de Centra voor Consultatie en Expertise (CCE) als op aanvraag van instellingen en personen. Naast klinisch werk is Aafke opleider, trainer, supervisor en adviseur. Ze geeft lezingen in binnen- en buitenland en publiceert artikelen in vakbladen en boeken.

Certificaat en accreditatie

We vragen accreditatie voor SKJ, NBTP, BPSW en Registerplein aan.