Opleidingsbudget: leer en ontwikkel

Als Expertiseplatform voor trauma & gehechtheid na huiselijk geweld, biedt Drakentemmers waardevolle kennis aan behandelaars en professionals die werken met slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. In jouw rol als behandelaar of professional benadrukken we het belang van voortdurende ontwikkeling. We herinneren je aan het potentieel van jouw opleidingsbudget, dat vaak onbenut blijft binnen veel organisaties. Ontdek de mogelijkheden om dit budget in te zetten en jezelf verder te ontwikkelen.

Opleidingsbudget: wat is dat?

Veel organisaties beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget. Hiermee kun je voordelig (en soms kosteloos) opleidingen en trainingen volgen en ervoor zorgen dat jij je vak vooruit blijft.

Een opleidingsbudget is een bedrag dat je elk jaar mag besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Met een opleidingsbudget kun je jezelf blijven verbeteren en meer plezier en voldoening halen uit je werk. Je kunt ook nieuwe vaardigheden leren die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Heb je een opleidingsbudget?

Naar schatting wordt elk jaar 53% van het opleidingsbudget niet benut. Vaak zijn werknemers niet op de hoogte van het budget. Dat is zonde, want het inzetten van het opleidingsbudget is voor jou de makkelijkste manier om je verder te ontwikkelen. Meestal staat in een arbeidsovereenkomst vermeld of je gebruik kunt maken van een opleidingsbudget. Vraag je manager of HR-afdeling of je hiervoor in aanmerking komt en wat de mogelijkheden zijn.

Opleidingsbudget aan het einde van het jaar

Beschikt je organisatie over een opleidingsbudget? Bespreek dan met je manager de mogelijkheden om jouw budget nog voor het einde van het jaar in te zetten. Bepaal vervolgens welke opleiding of training voldoet aan jouw wensen en behoeften.

Voorbereiding is key

Verzamel grondige informatie over de beoogde opleiding, inclusief kosten en duur, om goed voorbereid te zijn op vragen.

Bied een compromis

Overweeg kosten te delen of na de opleiding voor een bepaalde periode aan het bedrijf verbonden te blijven als het budget een zorg is.

Toon return on investment (ROI)

Leg uit hoe de investering zich zal terugbetalen, bijvoorbeeld door efficiëntie te verhogen, kosten te besparen, of nieuwe klanten aan te trekken.

Focus op persoonlijke ontwikkeling

Leg de nadruk op de voordelen voor zowel het bedrijf als jouw eigen groei en betrokkenheid.

Verzamel getuigenissen

Ondersteun je punt met succesverhalen van collega’s die hebben geprofiteerd van vergelijkbare opleidingen.

Alternatieven aandragen

Onderzoek goedkopere opleidingsmogelijkheden, zoals online cursussen of lokale workshops, die nog steeds waarde toevoegen.

Benadruk concurrentiepositie

Nieuwe vaardigheden versterken de concurrentiepositie, iets wat werkgevers waarderen in up-to-date medewerkers.

Koppel aan bedrijfsdoelen

Laat zien hoe de opleiding de bedrijfsdoelen ondersteunt en hoe de nieuwe vaardigheden bijdragen aan het bereiken van organisatiedoelen.

Schriftelijk voorstel

Zet je argumenten, inclusief voordelen voor het bedrijf, kosten en beoogd resultaat, op papier om de ernst van je verzoek te tonen.

Geduld en positiviteit

Blijf geduldig en positief, aangezien beslissingen tijd kunnen kosten. Wees bereid vragen of zorgen van je werkgever aan te pakken.

Drakentemmers leerlijn 1 en leerlijn 2

Drakentemmers voorziet in twee educatieve trajecten, namelijk een traject gericht op behandelaars en een traject voor algemene professionals in het sociaal- en veiligheidsdomein.

Leerlijn 1: Trauma en Gehechtheid na Huiselijk Geweld

Deze leerlijn staat open voor (toekomstige) behandelaars in trauma en gehechtheid op academisch niveau die zich willen specialiseren in het werken met individuen die betrokken zijn bij huiselijk geweld. Zowel beginnende als ervaren behandelaars zijn welkom.

Belangrijk: Dit trainingsaanbod geldt niet als post-master. We hopen professionals zoals orthopedagogen/psychologen die nog geen post-master traject volgen, te inspireren om dit traject te overwegen.

Schrijf je vandaag nog in voor leerlijn 1.

Leerlijn 2: Huiselijk Geweld en Traumasensitief Werken

Deze leerlijn is ontworpen voor professionals in het sociaal- en veiligheidsdomein die hun inzicht in trauma- en gehechtheidsproblematiek als gevolg van huiselijk geweld willen vergroten. Hierbij valt te denken aan professionals binnen lokale (wijk)teams, jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers, begeleiders, gedragswetenschappers en maatschappelijk werkers werkzaam binnen vrouwen- en maatschappelijke opvang, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, en betrokkenen bij MDA++.

Schrijf je vandaag nog in voor leerlijn 2.