Drakentemmers Award voor Rosa Manus, LUBEC en gemeente Leiden voor unieke samenwerking

Vrijdag werd de allereerste Drakentemmers Award uitgereikt. De award ging naar het Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum (LUBEC), Rosa Manus en de gemeente Leiden, ter ere van hun samenwerking op het gebied van kortdurende intensieve traumabehandeling van vrouwen en kinderen die in de vrouwenopvang verblijven.

Deze prijs eert niet alleen hun onvermoeibare inzet, maar ook de impactvolle samenwerking tussen de organisaties en de gemeente. Directeur Paula van den Boom van Rosa Manus en Maartje Schoorl van LUBEC hebben een uniek behandeltraject ontwikkeld dat slachtoffers van geweld in de vrouwenopvang helpt om snel en effectief te herstellen.

Uniek behandeltraject

  • Snelheid is de sleutel: Binnenkomende vrouwen krijgen direct een intake en als er sprake is van een trauma, starten ze met een intensief behandeltraject dat vaak binnen een maand tot significante verbeteringen leidt.
  • Gezinsgericht: Het welzijn van het hele gezin staat centraal, waarbij eerst de moeder wordt behandeld om haar stabiliteit te herstellen, waarna de focus op de kinderen wordt gelegd.
  • Samenwerking: Constante communicatie tussen behandelaars en hulpverleners zorgt voor een holistische aanpak die rekening houdt met de specifieke behoeften van elke vrouw.

Maar dat is niet alles! De toekomst ziet er rooskleurig uit, want het volgende doel is om ook daders te behandelen en geweld in de thuissituatie structureel te stoppen.

Webinar terugkijken?

Onder grote belangstelling werd tijdens het webinar Blijf van m’n Lijf en Ga uit m’n hoofd! op 7 september door Anita van Zeijl (gemeente Leiden), Tanya Silbermann (Rosa Manus) en Steven van der Werff (LUBEC) uitgebreid stilgestaan bij deze unieke samenwerking .

Het webinar en de PowerPoint-presentatie zijn tot 15 november op deze website te bekijken. Daarna zijn ze alleen te zien in onze online leeromgeving door deelnemers van onze leerlijn ‘Huiselijk geweld en traumasensitief werken’. Informatie over de behandeling van kinderen voegen we zo snel mogelijk toe.

Tip: als je de muis over de voortgangsbalk onder de video beweegt, zie je waar welke onderwerpen worden besproken. Als je het vakje met de drie horizontale streepjes kiest en vervolgens het gewenste onderwerp selecteert, start de video precies op dat moment.

Contact

Wil je graag sparren over een soortgelijke samenwerking in jouw regio? Dat kan!

Ook deelnemen?

Heb je ook interesse om als (aankomende) traumabehandelaar aan te sluiten bij Drakentemmers om het verschil te maken voor mensen die met huiselijk geweld en kindermishandeling te maken hebben? Of wil je weten hoe je meer traumasensitief kunt werken?

Reacties