Leerzaam webinar 'Seksueel misbruik helen: over het bos en de paden' op 9 oktober door Aafke Scharloo

Aafke Scharloo ging tijdens het Drakentemmers-webinar 'Seksueel misbruik helen: over het bos en de paden' op 9 oktober uitgebreid in op seksueel misbruik en ook de maatschappelijke reactie die niet voor niets ervaren wordt als 'second rape'.

Seksueel misbruik en impact van reacties

Seksueel misbruik is een van de meest beschadigende ervaringen die mensen kunnen meemaken. Het komt veel voor. Veel vaker dan we doorgaans denken.

Als seksueel misbruik uitkomt, betekent het niet dat het meteen veel beter wordt voor het slachtoffer. Als slachtoffer krijg je, naast je eigen traumaklachten, ook geregeld te maken met zaken als wegkijken, ongeloof en victim blaming en een juridisch systeem vol traumatriggers.  Een maatschappelijke reactie die niet voor niets ervaren wordt als ‘second rape’. Schaamte en schuld spelen een grote rol.

In dit webinar ontrafelt Aafke Scharloo de dynamieken die spelen bij het slachtoffer en de omgeving (het bos). Daarnaast verkennen we wat kan helpen en hoe we helpen om slachtoffers te steunen in hun herstel. Het hakken van een hernieuwd pad in het bos waar het goed toeven is.

Over Aafke Scharloo

Aafke Scharloo is orthopedagoog GZ- en klinisch psycholoog . Ze is zelfstandig gevestigd op het gebied van kinderen en volwassenen met ontwikkelingsproblemen, seksueel misbruik, mishandeling en trauma.

Naast diagnostiek en behandeling, werkt ze landelijk aan complexe casuïstiek op dit gebied, zowel via de Centra voor Consultatie en Expertise (CCE) als op aanvraag van instellingen en personen. Daarnaast is Aafke opleider, trainer, supervisor en adviseur.  Ze geeft lezingen in binnen- en buitenland en publiceert artikelen in vakbladen en boeken.

Webinar terugkijken?

Het webinar en de PowerPoint-presentatie waren tot 1 december op deze website te bekijken. Nu zijn ze alleen te zien in onze online leeromgeving door deelnemers van onze leerlijn ‘Huiselijk geweld en traumasensitief werken’.

Mini-college & casus learning

Op 17 november verzorgt Aafke voor de deelnemers aan onze leerlijn ‘Huiselijk geweld en traumasensitief werken’ een mini-college. Hierin werkt ze onder meer verder uit wat ze in het webinar al noemde:

  • Wat zeg je eigenlijk in gesprek met iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt en hoe? Als die persoon het nog nooit eerder heeft besproken, maar ook als je het al wel weet. Hoe kun je dan aansluiten?
  • Hoe kun je dan ondersteunend zijn?

Een week later op 24 november volgt de casus learning, waarin aan de hand van casuïstiek en vragen (ook van deelnemers) verdere praktische handvaten aan de orde komen.

Veel deelnemers aan deze leerlijn hebben zich al aangemeld om hierbij (online) aanwezig te zijn! Bovendien kunnen zij later de opnamen terugkijken in hun online leeromgeving.
Wil jij ook hierbij aanwezig zijn? Meld je dan eerst aan voor deze leerlijn. Je bent van harte welkom! Informatie vind je hieronder.

Ook deelnemen?

Heb je ook interesse om als (aankomende) traumabehandelaar aan te sluiten bij Drakentemmers om het verschil te maken voor mensen die met huiselijk geweld en kindermishandeling te maken hebben? Door online trainingen te volgen?
Of wil je nog meer leren over hoe je meer traumasensitief kunt werken, via het bekijken van e-learnings (met video’s) in je online leeromgeving wanneer je maar wilt?

Reacties